Skip to content

Licenskurser

Licenskurser för tävling

Tillhör du de som tycker det är extra kul med gokart? Brukar du hyra in dig och kompisarna på den lokala banan och arrangera interna tävlingar? Gokart, eller karting som sporten egentligen heter, är mycket populär bland svenskarna och många brukar köra regelbundet som en hobby. Faktum är att karting är en motorsport som du själv kan tävla i genom att gå en av de många licenskurser som ges i de lokala klubbarna. Dessa licenskurser tar bara en dag att genomföra, och efter det så kan du ställa upp i tävlingar med andra professionella förare och verkligen känna adrenalinet pumpa.

Licenskurser riktar sig även till de som önskar gå en yrkesförarutbildning. Arbetsmarknaden hungrar efter lastbils- och bussförare. Med en avklarad yrkesförarutbildning på CV’t är du väl förberedd att möta arbetsmarknadens krav.

Licenskurser för riktig tävlingskart

Det är stor skillnad mellan att köra den typen av hyrkart som du hittar i anläggningar för amatörer, samt den tävlingskart som används under riktiga mästerskap och tävlingsserier. En hyrkart körs framför allt inomhus och har en effekt på cirka 8 hk samt en topphastighet på 70 km i timmen. De har också en ram runt hjulen för att skydda karten från de många krockar som uppstår i racen. Om du går någon av de licenskurser som finns för träning och tävling, så kommer du att få köra en riktig tävlingskart som kan ligga på 28 hk med en topphastighet på över 100 km i timmen.

Skillnaden mellan de olika bilarna är markant när du befinner dig så nära marken. Genom att gå licenskurser, kan både du och dina vänner eller familjemedlemmar tävla på olika nivåer runt om i Sverige. Det finns klasser för tävlingskart ända ner till juniornivå där de yngsta förarna är sju år gamla. Då kör man i klassen Cadetti där bilarna bara har 5 hk. Det är först när man kommer upp i vuxenklasserna på professionell nivå som kartarna har mer kräm i motorn. Klassen KZ2 är bara till för seniorer och där kör man en sexväxlad bil med möjlig topphastighet på över 165 km/timmen.

Licenskurser låter dig tävla i karting

Vad ingår i en licenskurs?

De licenskurser som erbjuds ser oftast ganska lika ut, oavsett var du väljer att gå den. Till en början brukar man behöva vara medlem i en klubb, så om du vill tävla på riktigt så är det en fördel att bo i närheten av en lokal klubb. Kursen pågår under en dag, och du får lära dig, i teorin och praktiken, hur man kör en tävlingskart. Eftersom bromsar och koppling ser annorlunda ut för de olika klasserna, är tävlingskarten lite svårare att köra jämfört med en hyrkart. I den högsta klasserna blir dessutom karten flerväxlad med så kallade paddelväxlar som sitter bredvid ratten.

Om du har genomgått en av landets licenskurser, får du både träna och tävla som individuell förare. En grundläggande regel är dock att alla som är under 16 år alltid behöver ha en ledare med vid varje tränings- och tävlingspass. Man blir licensierad ledare genom att ta en funktionslicens, vilket kan ske genom en eller flera licenskurser. En förare som är under 16, behöver alltså dels en egen licens, men även en person med funktionärslicens som är på plats och övervakar, även om det bara är träning. Det finns flera olika typer av licenser såsom debutant, nationell och internationell. Har du en debutantlicens så innebär det att du får starta längst bak i fältet under kvalloppen. Lyckas du sedan kvala in till finalen så har du förtjänat din plats i ledet efter den tid du kvalade in på.

Tävlingskart är mycket mer än hyrkart

Skillnaden mellan den typ av karting som du får köra efter att ha genomgått licenskurser samt den du kör på harbana, är markant. Hastigheterna och accelerationen i tävlingsbilarna är av en helt annan kaliber än i en hyrkart. Som all annan motorsport idag, är även karting på frammarsch och än så länge finns det tre mindre ligor som du kan tävla i efter geografisk indelning. Att gå licenskurser är en smärtfri process för både förare och funktionärer. Kontakta din lokala motorklubb för att gå en kurs och sedan komma igång att börja tävla. Varför inte göra allvar av din hobby och testa på riktiga kartingbilar i rasande hastigheter? Den känslan skiljer sig från vad en hyrkart ger dig.