Skip to content

Radiostyrd bilsport

Radiostyrd bilsport

Motorsport i allmänhet, och bilsport i synnerhet, är en dröm som närs under många barndomar. Det är onekligen något med farten, ljuden och det ibland våldsamma skådespelet som fångar barns intresse. För all del är vi många som aldrig har lyckats skaka av oss den där tidiga fascinationen. Att syssla med motorsport är dock något som måste förbli en dröm livet ut för de flesta. En mer realistisk möjlighet är emellertid radiostyrd bilsport. Med sin blygsamma skala är radiostyrd bilsport en typ av motorsport som passar även mindre plånböcker, de flesta åldrar och ett fullbokat tidsschema. Men fart och action görs det inga avkall på!

Radiostyrd bilsport passar den bilintresserade

Radiostyrd bilsport är mer likt den fullskaliga motsvarigheten än vad många oinitierade antar. Många bilentusiaster finner stort nöje med radiostyrda bilar, eftersom de delar många attribut med riktiga bilar. Radiostyrda bilar för tävling kan nämligen ha riktiga bensinmotorer, om än små sådana. Det finns gott om tillfällen att meka med och förbättra en radiostyrd bil. Precis som i de konventionella bilsporterna har exempelvis däck och andra detaljer direkt påverkan på bilens prestanda. Om du är tekniskt intresserad så finns ju dessutom radioaspekten att ta dig an. I princip kan du bygga din radiostyrda bil helt själv, från grunden, och tävla med en högst personlig maskin.

Eftersom många utövare av radiostyrd bilsport är verkliga bilentusiaster, liknar de små tävlingsbilarna de större förlagorna. Även om avancerade radiostyrda bilar knappast är billiga, så utgör sporten en mycket prisvärd möjlighet att bygga, organisera och köra ett helt litet tävlingsstall. Dessutom liknar de fysiska aspekterna av körandet den fullskaliga versionen på många sätt. Fysik är som bekant fysik, och begrepp som acceleration, hästkrafter, vridmoment och friktion är viktiga även i mindre skala. Detta radiostyrda nöje blir alltså en utmärkt möjlighet att leva ut ett genuint racingintresse, för alla som inte har en chans att delta i fullskaliga tävlingar i dyra bilar.

Radiostyrd bilsport är fartfyllt och varierat8

Du kan delta i olika tävlingsklasser

Radiostyrd bilsport körs med vad som bäst beskrivs som modellbilar. De är estetiskt utformade för att så nära som möjligt efterlikna de fullskaliga originalen. Naturligtvis skiljer sig dock en del av tekniken under skalet från förlagornas större maskinerier. Det finns tre huvudsakliga typer av motorer tillgängliga för dig som vill tävla med en radiostyrd bil. Encylindrig 2 – 4-taktsmotor, glödstiftsmotor på 3,5 kubikcentimeter och till sist elmotor. Förbränningsmotorerna kan tankas med bensin eller metanol. De skalor som används i tävlingar är 1:5, 1:6, 1:8 samt 1:10 eller 1:12. Även underlagen varierar, och kan beroende på den klass du vill tävla i vara asfalt, nålfilt samt grus eller gräs och jord.

De olika klasserna för tävling i radiostyrd bilsport heter Touring, Truck, Track, Off Road samt Nitro Touring. Som dessa namn antyder vill man i de olika tävlingsgrenarna i möjlig mån motsvara vissa fullskaliga förlagor. Vilken av dessa tävlingsgrenar du väljer medför olika regler för hur din bil får se ut och vara konstruerad. Du väljer alltså själv om du vill ta dig an en småskalig men likväl högoktanig bilsport, eller något mer modernt och eldrivet. Allt utifrån hur ditt eget tekniska intresse ser ut.

En rolig sport för de flesta åldrar

Så länge du är gammal nog att ha utvecklat tillräckligt bra finmotorik kan tävlingar i radiostyrd bilsport bli ett fantastiskt helgnöje. Faktum är att det även finns internationella tävlingar i sporten, där svenska representanter har lyckats väl. Om du är intresserad av att meka med förbränningsmotorer, men inte har budget eller utrymme att syssla med de fullskaliga versionerna, är radiostyrd bilsport rätt hobby för dig. Bygg din egen motor, del för del, och pressa dess prestanda till max på tävlingsbanan. Du kommer att få fantastiska tillfällen att träffa likasinnade bilsportsentusiaster, och bli delaktig i en internationell sport som du kan hålla på med från lågstadiet till långt efter pensionen. Kontakta din lokala klubb redan idag!