Skip to content

Motorsport tävlingar

Är du en person som tycker om när livet håller högt tempo? Då ska du inte vänta längre, utan genast ge dig iväg för att titta på spännande motorsport tävlingar tillsammans med dina vänner eller din familj. I Sverige har det länge funnits ett stort intresse för motorsport, både bland unga och äldre. Tjusningen ligger bland annat i att fordonen håller hög klass samtidigt som de kan komma upp i svindlande hög hastighet. När det gäller motorsportstävlingar kan fordonen bestå av både snabba bilar och kvicka motorcyklar. Motorsport brukar delas upp i olika grenar där alla har en sak gemensamt, hög hastighet.

Fordonintresserade brukar inte sällan även intressera sig för luftfarkoster såsom flygplan och helikoptrar.

Många motorsportstävlingar äger rum i Värmland

Motorsportstävlingar är något för alla

Precis som inom många andra områden finns det en schablonbild av hur man är som person, om man tycker om att gå på motorsportstävlingar. Den vanliga klichén säger att den genomsnittlige besökaren förmodligen är en man i medelåldern som gärna bär skinnvästar och slitna jeans, i kombination med ett par nedtrampade boots. En annan vanemässig bild är att det bara är unga pojkar och män som går på dessa tillställningar, men att kvinnor lyser med sin frånvaro. Så kanske det har varit en gång i tiden, men på senare år har denna könsnorm kommit att luckras upp mer och mer.

Motorsport har länge varit en mansdominerad sport och är det fortfarande på flera sätt, men detta har kommit att förändras mer och mer. Idag kan man se fler kvinnor både i publiken och som deltagare i tävlingarna. En av de mest framstående unga förmågorna inom bilteknik är en 18-årig tjej vid namn Lisa Jonasson. Hon har vunnit pris för sin talang och jobbar nu som mekaniker under flera motorsportstävlingar, bland annat i rallycross-VM för Hansen Motorsport. Inom olika områden inom motorsport har man länge försökt satsa på att uppmuntra kvinnor och ge dem mer plats, något som Lisa Jonasson tydligt åskådliggör.

I Värmlands skogar

Om man tycker om motorsport har man förmodligen befunnit sig djupt inne i Värmlands skogar vid minst ett tillfälle. Många motorsportstävlingar brukar nämligen gå av stapeln där, vilket både beror på att det finns stora ytor att sladda omkring på samt att traditionen är till för att hållas. I den lilla bygden Höljes ökar befolkningen från det ringa antalet 150 personer till närmare 40 000 personer. Alla dessa besökare har kommit för att titta på Rallycross-tävlingen som äger rum den första helgen i juli varje år. Under den helgen växer Höljes till att plötsligt bli Värmlands näst mest befolkade ort.

Det finns massor av olika motorsportstävlingar och den i Höljes räknas faktiskt som en av världens största, sett både till antalet deltagare och mängden besökare. Detta är definitivt en tillställning som är värd att besöka både för en inbiten motorentusiast och för den som inte är riktigt övertygad än. Passa på att ta med den där vännen som alltid har varit lite ambivalent till motorsportstävlingar, ni kommer med stor sannolikhet vara precis lika frälsta när tävlingarna är över. Det finns flera olika grenar inom rallycross och det alla har gemensamt är att man tävlar i en bil. Om du är sugen på att se tävlingar på motorcykel finns bland annat Gotland Grand National, där man tävlar i enduro. Om du vill se tävlingar i klassisk motocross finns det mängder av mindre lokala tävlingar som arrangeras av motorklubbar runt hela Sverige.

Gasen i botten

Motorsportstävlingar har länge varit väldigt populära i Sverige. Det är många människor som är med och deltar och ännu fler som är där för att titta på. Av tradition håller de flesta större tävlingarna till i Värmland, men det finns även stora motorsportstävlingar på andra ställen i landet, till exempel på Gotland. Om man själv vill börja tävla i mindre skala kan man kontakta sin lokala motorklubb och sedan arbeta sig uppåt till de större arenorna. Motorsporten brukar delas upp i om man tävlar med bil eller med motorcykel. Grenarna delas sedan upp utefter fordonens egenskaper, till exempel om åket drivs av framhjulsdrift, bakhjulsdrift eller både och. Detta gör stor skillnad för både hastigheten och spänningen.